Ana Sayfa
Duyurular
Ab Kurumları (komisyon, Konsey, Parlamento ve Ab Adalet Divanı)

AB Kurumları (Komisyon, Konsey, Parlamento ve AB Adalet Divanı)

Avrupa Parlamentosu: 

Avrupa Parlamentosu, doğrudan halk tarafından seçilen tek AB organıdır ve her beş yılda bir yapılan seçimlerle üye devletlerin vatandaşları tarafından temsil edilir. Parlamento, üye ülkelerden 736 temsilciyle başlamakla birlikte, 2014'te bu sayı 751'e çıkarılmıştır. Temsil, devletlerin nüfuslarına göre belirlenir. Parlamenterler, ülkelerini değil, siyasi görüşlerini temsil eder. Parlamento, yasama sürecinde Konsey ile birlikte çalışır ve AB bütçesinin oluşturulmasında da rol oynar. Ayrıca, Komisyon üzerinde denetim yetkisi vardır. 

Konsey (“Bakanlar Konseyi” ya da “AB Konseyi”): 

Konsey, Avrupa Birliği'nde üye devletlerin hükümetlerinde görev yapan bakanlardan oluşan bir organdır. Üye devletlerin ulusal çıkarlarını temsil eder ve karar alırken oybirliği, oy çokluğu veya nitelikli çoğunluk yöntemlerini kullanır. Konsey, Avrupa Parlamentosu ile birlikte yasal düzenlemeleri kabul eder ve bütçeyi onaylar. Ayrıca, başta üye devletlerin Büyükelçilerinden oluşan Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) gibi yardımcı organlarla çalışır. Özellikle Ortak Dış ve Güvenlik Politikası ve yeni üyelerin katılımı konularında oybirliği gereklidir. 

Avrupa Komisyonu: 

Avrupa Komisyonu, AB’nin yürütme organıdır ve Birliğin bütçesini ve politikalarını uygulamaktan sorumludur. Her üye devletten bir komiser bulunur ve komiserler, AB politikalarını hayata geçirir. Komisyon, bağımsız bir organ olup, herhangi bir devletin çıkarlarından bağımsız hareket eder. Komisyon Başkanı ve üyeleri, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanarak atanır. Komisyon, AB hukukunun uygulanmasını denetler ve AB içindeki yasama sürecini başlatan organlardan biridir. Komiserlerin görev süresi 5 yıl olup, süresi yenilenebilir. 

Avrupa Birliği Adalet Divanı: 

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Avrupa Birliği'nin yargı organı olup, Genel Mahkeme ve uzmanlık mahkemelerinden oluşan üçlü bir yapıya sahiptir. Temel amacı, AB hukukunun tüm üye devletlerde aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır. Bu bağlamda, Adalet Divanı, Birlik hukukunun yorumlanması ve uygulanması sürecinde hukuka saygıyı güvence altına alır. Ayrıca, ulusal hukuk düzenleri ile AB hukuk düzeni arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, hukuki denetim, yorum yapma, uyuşmazlıkları çözme, hukuk yaratma ve boşluk doldurma gibi görevleri de yerine getirir. 

Divan, her üye devletten bir yargıçtan oluşurken, Genel Mahkeme ise yine her üye devletten en az bir yargıç olmak üzere toplam 27 yargıçtan meydana gelir. Divan’a ve Genel Mahkeme’ye 8 adet Hukuk Sözcüsü yardımcı olur ve bu sözcüler, davalar hakkında hukuki görüş hazırlayarak yargıçlara destek sağlar. Yargıçlar, üye devletlerin hükümetlerinin mutabakatı ile altı yıllık süre için atanır ve bu süre sonunda tekrar atanma imkânına sahiptir. 

Divan yargıçlarının bağımsızlıkları, çeşitli yasal düzenlemelerle güvence altına alınmıştır. Müzakereler gizli olarak yürütülür ve alınan kararlar oy çokluğuyla belirlenmiş olsa da tüm yargıçlar tarafından imzalanır, karşı oylar ise açıklanmaz. Divan, Avrupa Birliği hukukundan kaynaklanan çeşitli davalara bakma yetkisine sahiptir. 

Genel olarak, Adalet Divanı, üye devletlerin ve AB kurumlarının AB hukukuna uygun hareket edip etmediğini denetler. Ayrıca, ulusal mahkemelerde görülen davalarla ilgili olarak AB hukukunun yorumlanmasına dair ihtiyaç duyulduğunda rehberlik eder. Divan’ın merkezi, Lüksemburg’da bulunmaktadır ve Avrupa Birliği içinde hukukun üstünlüğünü korumak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. 

Etiketler :

scienceandfuture,

sakarya,

düzce,

kocaeli,